Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ηράκλειο Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργοδοτών με αιχμή τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι (vid)

Πενθήμερο και οκτάωρο στα βασικά αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων ενόψει της νέας σεζόν
Λίγες εβδομάδες απομένουν πια για την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν και μαζί με τις προετοιμασίες ξεκίνησαν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργοδοτών, με αιχμή τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
Οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου παραμένουν αμετακίνητοι και διεκδικούν αυξήσεις, πενθήμερη και οκτάωρη εργασία. Τα πάγια αιτήματά τους για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς ήρθαν για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο προχθές Τετάρτη, κατά τη γενική συνέλευση του Σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
«Είναι μια εποχή που πραγματικά οι εργαζόμενοι βιώνουν δύσκολες συνθήκες και βλέπουν πετσοκομμένους μισθούς. Εμείς κάνουμε μια συγκεκριμένη πρόταση για αυξήσεις τη τάξης του 8% + 8% για το 2026, πενθήμερο, οκτάωρο. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν αμοιβές τέτοιες που να μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους, αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας», δήλωσε ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου.
Το βλέμμα των εργαζομένων είναι στραμμένο στη νέα σεζόν και σηκώνουν μανίκια για να υποδεχτούν εκατομμύρια τουρίστες. Όμως, ελπίζουν να μη γίνουν και φέτος στο ίδιο έργο θεατές, με εξαντλητικά ωράρια, υπερωρίες και εργασία χωρίς ρεπό και ξεκούραση. Οι ίδιοι ζητούν για μια ακόμη φορά το αυτονόητο: Να μην μπουν οι εργαζόμενοι σε δεύτερη μοίρα για χάρη του κέρδους.
«Είμαστε σήμερα εδώ στη γενική συνέλευση, στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του κλάδου. Όταν έρχεται μια νέα τουριστική σεζόν, που θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη, βλέπουμε ότι τα εργασιακά έρχονται σε δεύτερη μοίρα για την κυβέρνηση. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις αποφάσεις των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό Ηρακλείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη γενική συνέλευση στο ΕΚΗ, βασική διεκδίκηση για τους εργαζόμενους είναι οι καλύτερες μισθολογικές απολαβές, καθώς οι ίδιοι συμβάλλουν καθοριστικά στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας.
«Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους για την πανελλήνια κλαδική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων. Θα υπογραφεί αυτή η σύμβαση είτε το θέλουν κάποιοι είτε δεν το θέλουν, και θα έχει για ακόμη μια χρονιά θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χοτζόγλου, που έδωσε το “παρών” στη συνέλευση.
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό παραμένουν ανυποχώρητοι και διεκδικούν, όπως λένε, ένα καλύτερο “αύριο” για τις οικογένειές τους, τη στιγμή που η ακρίβεια “ροκανίζει” το ήδη περιορισμένο εισόδημά τους.
«Εμείς πιστεύουμε ότι είναι μια ρεαλιστική πρόταση, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι το 2027 ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ. Θέλουμε κι εμείς ανάλογη ποσοστιαία αύξηση. Εμείς οι εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι είμαστε ένα καταρτισμένο προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και προσφέρουμε υπηρεσίες στους επισκέπτες μας. Άρα πρέπει να έχουμε μερίδιο στην “πίτα” που λέγεται τουρισμός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκολάκης.
Ταυτόχρονα, ένα νέο δεδομένο είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ένα διαχρονικό αίτημα των συνδικάτων, που τώρα γίνεται πράξη. Όπως έχει γίνει γνωστό, η εφαρμογή της ξεκινά από την 1η Μαρτίου 2025 στον χώρο τουρισμού και επισιτισμού. Ουσιαστικά, η ψηφιακή κάρτα εργασίας επιχειρεί να διασφαλίσει την τήρηση του ωραρίου και να πατάξει τη “μαύρη” εργασία, η οποία δυστυχώς στον κλάδο του τουρισμού συνεχίζει να υπάρχει, εις βάρος των εργαζομένων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του σωματείου, νομικοί σύμβουλοι ανέλυσαν τη λειτουργία της και απάντησαν σε ερωτήσεις των εργαζομένων.
«Έχουν κατέβει νομικοί σύμβουλοι σε συνεργασία με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που θα μας αναπτύξουν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που μπαίνει υποχρεωτικά στον χώρο του επισιτισμού και τουρισμού από την 1η Μαρτίου. Επίσης, θα γίνει ενημέρωση για θέματα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά», δήλωσε ο κ. Κοκολάκης.
«Επιτέλους θα αποτυπώνεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και θα βγουν στην επιφάνεια τα επταήμερα, τα 12ωρα και τα 14ωρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό κ. Χοτζόγλου.
Ο ίδιος, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του κλάδου, εξηγεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ένα προσωπικό δεδομένο και δεν πρέπει να παραχωρείται σε κανέναν, παρά μόνο στον ίδιο τον εργαζόμενο.
«Δε θα μπορεί να κρυφτεί κανείς, αρκεί οι συνάδελφοί μου να καταλάβουν ότι η ψηφιακή κάρτα είναι ένα προσωπικό δεδομένο, είναι όπως η αστυνομική ταυτότητα. Δεν την παραχωρούμε σε προϊστάμενο, λογιστή ή εργοδότη να κάνει χρήση εκείνος για εμάς, είναι αποκλειστικά δικό μας προνόμιο το πότε να “χτυπάμε” την έναρξη της βάρδιας και πότε τη λήξη», επισήμανε ο Γιώργος Χοτζόγλου.
Στο ΕΚΗ έδωσε το “παρών” πλήθος εργαζομένων του κλάδου, ενώ στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας του Σωματείου.
Πηγή: Νέα Κρήτη