Δικηγόροι οικογένειας Αντ. Καργιώτη: θα κάνουμε αίτηση για έφεση

Χαρακτηρίζουν ακόμα εσφαλμένη την αναγνώριση ελαφρυντικού

H αίτηση για την άσκηση έφεσης από την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή είναι το επόμενο βήμα από μέρους των δικηγόρων της οικογένειας του αδικοχαμένου Αντώνη Καργιώτη, όπως δήλωσε ο δικηγόρος Λασιθίου κ. Μανόλης Καλαϊτζάκης. Λίγες ώρες μετά την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά, ο κ. Καλαϊτζάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την οικογένεια μαζί με τους συναδέλφους του, Σοφία Τσαγκαράκη (πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου) Γιώργο Παραουλάκη και Ιωσήφ Μπετούρα, ανέφερε τα εξής:

«Το γεγονός ότι οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, ο ύπαρχος και ο πλοίαρχος κηρύχθηκαν ένοχοι για τις πράξεις που διώκονται και επιστρέφουν στην φυλακή καθώς η έφεση τους δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, είναι θετικό. Δεν κατόρθωσε η υπεράσπιση να μετατρέψει τις κακουργηματικές κατηγορίες τους από “ενδεχόμενο δόλο” σε “ενσυνείδητη αμέλεια”, δηλαδή σε πλημμελήματα, όπως προσπάθησε όλες αυτές τις μέρες. Οι χαμηλές ποινές που τελικά τους επιβλήθηκαν αντί των ισοβίων, οφείλονται στο γεγονός ότι το Δικαστήριο έσπευσε, εσφαλμένα, να τους αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του προηγούμενου σύννομου βίου. Η κατά πλειοψηφία αθώωση του υποπλοιάρχου και του ναυκλήρου, που διώκονταν ως συνεργοί στην τέλεση κακουργηματικών πράξεων δια παραλείψεως, δεν συνάδει με το αποδεικτικό υλικό που εξετάστηκε, και στέλνει λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία. Επόμενο βήμα μας η αίτηση άσκησης έφεσης από την Εισαγγελική Αρχή, ώστε να επιβληθούν σε όλους οι ποινές που αρμόζουν!»
Παραμένουν στη φυλακή πλοίαρχος και ύπαρχος – Αυτές είναι οι ποινές τους
Γλίτωσαν τα ισόβια με την αναγνώριση του ελαφρυντικού – Δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση.

Μετά από αρκετές συνεδριάσεις, με πολλές στιγμές συναισθηματικής φόρτισης αλλά και έντασης, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά εξέδωσε απόφαση στην υπόθεση θανάτου του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη από τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος ωθήθηκε βιαίως στα νερά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας ενώ οι μηχανές του πλοίου είχαν ξεκινήσει, με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να πνιγεί αβοήθητος, εκεί μπροστά στα μάτια όλων, πληρώματος και επιβατών.

Με κατηγορούμενους τον καπετάνιο, τον ύπαρχο που έσπρωξε τον Αντώνη από τον καταπέλτη, τον υποπλοίαρχο και τον ναύκληρο, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε τους δύο πρώτους ένοχους, κατά πλειοψηφία 5-2 τον πλοίαρχο και ομόφωνα τον ύπαρχο, ενώ κήρυξε αθώους τον κρητικό υποπλοίαρχο και τον ναύκληρο κατά πλειοψηφία 5-2.

Ειδικότερα, ο πλοίαρχος κρίθηκε ένοχος για θανατηφόρα διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών και για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή. Η κατηγορία της έκθεσης απορροφήθηκε από τη διατάραξη.

Στους δύο κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν απορριπτική, όμως το δικαστήριο χορήγησε το εν λόγω ελαφρυντικό.

Η χορήγηση του ελαφρυντικού «εξοστρακίζει» για τους δύο κατηγορούμενους την ποινή της ισόβιας κάθειρξης με την οποία ήταν αντιμέτωποι. Με την αναγνώριση του ελαφρυντικού αυτομάτως «χαμηλώνει» το πλαίσιο ποινής από 5 έως 15 έτη. Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε το ανώτατο προβλεπόμενο όριο, δηλαδή 15 έτη κάθειρξη.

Τελικά, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 7 ετών στον καπετάνιο και 12 έτη κάθειρξης στον ύπαρχο.

Οι δικηγόροι των δύο κατηγορουμένων έδωσαν «μάχη» και για το ανασταλτικό της έφεσης. Τελικά, το δικαστήριο με 2-1 δεν έδωσε ανασταλτικό στην έφεση και έτσι οι δύο κατηγορούμενοι θα παραμείνουν στη φυλακή.

Όπως είχαμε γράψει, την ενοχή και των τεσσάρων σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε προτείνει η εισαγγελέας έδρας τις προηγούμενες ημέρες, η οποία μάλιστα απευθυνόμενη στους κατηγορούμενους στη διάρκεια της αγόρευσης της, είχε πει ότι «τους κοιτά στα μάτια και τους λέει ότι είναι ένοχοι».
«Ο θάνατος του Αντώνη είναι πραγμάτωση του κινδύνου που έθεσε ο καπετάνιος με την πρακτική του ορθάνοιχτου καταπέλτη ή είναι έργο άλλου ανθρώπου, των βίαιων απωθήσεων, κατά το κατηγορητήριο πάντα. Αν δεν υπήρχε η συμπεριφορά του υπάρχου, αυτά τα επτά-οχτώ δεύτερα, θα είχαμε αυτό το θανατηφόρο αποτέλεσμα;» διερωτήθηκε κατ’ επανάληψη, απευθυνόμενος στην έδρα ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιώργος Κοκοσάλης, ο οποίος εκπροσωπεί τον πλοίαρχο. «Αν ο θάνατος του Αντώνη δεν είναι έργο του ανοιχτού καταπέλτη, δηλαδή της παράλειψης του καπετάνιου, δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια» είπε.

Ο κ. Κοκοσάλης καυτηρίασε ακόμα το γεγονός ότι ενώ λιμενικός που όφειλε, στο πλαίσιο της υπηρεσίας του να βρίσκεται εκείνο το βράδυ-και δεν ήταν- μπροστά στο Blue Horizon, παραπέμπεται να δικαστεί για αμέλεια, ο καπετάνιος δικάζεται για δόλο. Εκτόξευσε επίσης ευθείες βολές σε μάρτυρες αρχιπλοιάρχους για το περιεχόμενο των καταθέσεων τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο καπετάνιος δέχθηκε παρεμβάσεις από εκείνους που τον έπαιρναν τηλέφωνο και του ζητούσαν να μην σημειώσει τίποτα. «Όταν έχεις μπροστά τον συγκεκριμένο κίνδυνο για τη ζωή του ανθρώπου που ονομάζεται εσχάτη των ποινών, ισόβια κάθειρξη, τότε οι μάσκες θα πέσουν…» είπε μεταξύ άλλων.

Υπεράσπιση: «Ο καπετάν-Διονύσης θα είναι σύντομα στο σπίτι του»

Το δικό του σχόλιο θέλησε να κάνει μετά το πέρας της εξαντλητικής διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης του καπετάνιου, Γ. Κοκοσάλης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ποινική μεταχείριση του εντολέα του «τηρουμένων των αναλογιών και με βάση το «εχθρικό» κλίμα που διαμορφώθηκε ένεκα της υπερβολικής έκθεσης στη δημοσιότητα. Είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Ο καπετάν-Διονύσης θα είναι πολύ σύντομα στο σπίτι του ενόψει της χαμηλής ποινής που του επιβλήθηκε και ενόψει της ισχυρής μειοψηφίας υπέρ της αμέλειας αλλά και υπέρ της αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση του. Να είστε σίγουροι ότι το Μικτό Ορκωτό Εφετείο θα αποδεχθεί το πλημμέλημα της διατάραξης συγκοινωνιών από αμέλεια όπως ακριβώς δέχθηκε και η μειοψηφία του παρόντος δικαστηρίου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει