Διαγραφές, Πειθαρχικά και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στον ορίζοντα. Συνέντευξη [Audio]
Μίλησε η Νάσια Νικηταρά στον Σπ.Αλεξάκη

Οι διαγραφές κρέμονται πάνω από τα κεφάλια 330 χιλιάδων φοιτητών σε Πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας.
Τριακόσιες τριάντα χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν με διαγραφή από τις σχολές τους, αφού ξεπέρασαν τα ν+2 έτη σπουδών (πρακτικά 6 χρόνια για τις 4ετούς διάρκειας σχολές και 7 χρόνια για τις 5ετούς και 6ετούς).
Να σημειώσουμε σ’αυτό το σημείο ότι ένας φοιτητής μετά τα ν+2 έτη σπουδών δεν επιβαρύνει πια το κράτος.
Δεν του χρειάζονται άλλα συγγράμματα, ενώ το φοιτητικό του πάσο έχει λήξει και δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να λαμβάνει έκπτωση στις μεταφορές του ή όπου αλλού είχε πριν έκπτωση με αυτό.
Άρα ο λόγος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε αυτή την κίνηση δεν έχει σχέση με τα δημόσια οικονομικά.
Πέρυσι άνοιξε την πόρτα στην ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, φέτος θα προσπαθήσει να τους δώσει και την πελατεία.
Παιδιά που θα διαγραφούν από τα Δημόσια Πανεπιστήμια και άλλα παιδιά που δε θα ταξιδέψουν καν προς τις πόλεις της περιφέρειας προκειμένου να εγγραφούν στις σχολές που πέρασαν, θα προτιμήσουν να μείνουν στην Αθήνα και να φοιτήσουν σε ένα ιδιωτικό με σίγουρη αποφοίτηση, παρά να πληρώνουν ενοίκια σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας και στο τέλος να βρεθούν και χωρίς πτυχίο.
Η φοιτήτρια Ψυχολογίας και μέλος των ΕΑΑΚ, Νάσια Νικηταρά, μίλησε με τον Σπύρο Αλεξάκη στην εκπομπή “Μονακό” και το Cretafans Radio.
ΝΝ: To φοιτητικό κίνημα στη συγκεκριμένη συγκυρία έχει να αντιμετωπίσει πολλά μέτωπα ένα από αυτά είναι και το ζήτημα των Τεμπών. Για εμάς στο θέμα των Τεμπών ,τα μέσα μεταφοράς μέχρι αυτά να κρατικοποιηθούν, μέχρι να πέσει αυτή η κυβέρνηση δε θα υπάρχει δικαιοσύνη.
Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι που οδήγησαν στο έγκλημα αυτό.
Η αλήθεια είναι ότι ένα άλλο ζήτημα με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι είναι το ζήτημα των διαγραφών.
Το θέμα των διαγραφών αφορά σε ένα μέτρο ενός νόμου, του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, το οποίο ψηφίστηκε το 2021 και αφορά διαγραφές στα ν+2 έτη για τις 4ετείς σχολές και ν+3 έτη για τις 5ετείς.
Προφανώς η κυβέρνηση για εμάς έχει συγκεκριμένο πλάνο, μέσα από τις διαγραφές να διαλύσει το πώς λειτουργεί σήμερα το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο Σε συνδυασμό με το νόμο που ψηφίστηκε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και σε συνδυασμό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, θέλει να διαλύσει τα δημόσια πανεπιστήμια.
Όταν στο Ρέθυμνο το Πανεπιστήμιο είναι η καρδιά της κοινωνίας, και η πόλη ζει μέσα από το Πανεπιστήμιο.
Έχουμε δείξει ότι οι φοιτητές και η ακαδημαϊκή κοινότητα θέλουμε να μείνει όπως έχει.
Η αλήθεια είναι ότι άπαξ και εφαρμοστεί αυτό το τρίπτυχο -ελάχιστη βάση εισαγωγής, διαγραφές, ιδιωτικά πανεπιστήμια- θα αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο τόσο για τους φοιτητές που θα διαγραφούν και θα αναγκαστούν να βγουν στην αγορά εργασίας ανειδίκευτοι για να δουλέψουν για ψίχουλα αλλά και ευρύτερα για την κοινωνία της Κρήτης, που θα χάσει τις χιλιάδες των φοιτητών που βρίσκονται τώρα στο νησί.
ΣΑ: Έχω ακούσει για 300 χιλιάδες φοιτητές πανελλαδικά που κινδυνεύουν με διαγραφή
ΝΝ: Είναι 330 χιλιάδες και τα νούμερα δεν είναι δικά μας, είναι του υπουργείου. Είναι το 47 % των φοιτητών, που θα πεταχτεί εκτός Πανεπιστημίων.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αναμένει για 22 χιλιάδες φοιτητές και τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών για το αν θα τους δώσει παράταση, κάτι που σημαίνει μια σημαντική νίκη και προφανώς και η διεκδίκηση για να μην εφαρμοστεί καθόλου ο νόμος θα δώσει ανάσα σε πολλά παιδιά και στις οικογένειες τους.
ΣΑ: Η ακρίβεια χτυπά όλους τους Έλληνες και όχι μόνο τους Έλληνες. Πόσο κοστίζει η φοιτητική ζωή στις πόλεις της Κρήτης;
ΝΝ: Τα ενοίκια κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 500 ευρώ, συν τα άλλα έξοδα και με το μέσο μισθό να είναι στα 700-800 ευρώ, καταλαβαίνουμε ότι δεν τα βγάζει πέρα ούτε ο μέσος φοιτητής, ούτε ο μέσος Έλληνας πολίτης. Πόσο μάλλον όταν καλείσαι να το κάνεις όχι μόνο για σένα αλλά και για το παιδί σου που σπουδάζει.
ΣΑ: Πολλές φορές και για περισσότερα από ένα παιδιά
ΝΝ: Ναι, πολλές φορές και για περισσότερα από ένα παιδιά, είναι η αλήθεια.
ΣΑ: Είπαμε πόσοι είναι οι φοιτητές που κινδυνεύουν με διαγραφή. Τον υπολογισμό του αριθμού τον έχετε κάνει εσείς;
ΝΝ: Όχι είναι νούμερα του Υπουργείου. Προφανώς και στην Κρήτη είναι δεκάδες χιλιάδες που θα διαγραφούν.
ΣΑ: Το οποίο σημαίνει ότι είναι πολλά τα Τμήματα που θα κλείσουν.
ΝΝ: Ισχύει αυτό. Αφού τα παιδιά στις Πανελλήνιες όταν δηλώνουν στα μηχανογραφικά τους σχολές της περιφέρειας και της Κρήτης θα το σκέφτονται δύο και τρεις φορές. Έτσι σε περίπτωση που θα σταματήσουν να υπάρχουν εισακτέοι σε τμήματα της Κρήτης, δε θα τα δηλώνουν πια τα παιδιά γιατί εκτός από τις διαγραφές θα υπάρχουν και οι συγχωνεύσεις τμημάτων ,ενώ ακόμη κι οι απόφοιτοι αυτών των σχολών δε θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα με ισχύ.
Προφανώς οι αρχιτέκτονες, οι φιλόλογοι και οι ψυχολόγοι δεν ταιριάζουν στο αφήγημα της κυβέρνησης που επενδύει αποκλειστικά και μόνο στην οικονομία του τουρισμού.
ΣΑ: Αν η κυβέρνηση εμείνει σε αυτή της την απόφαση,εσείς ως φοιτητικό κίνημα τι προτίθεστε να κάνετε;
ΝΝ: Το φοιτητικό κίνημα έχει δηλώσει πως δε θα σταματήσει μέχρι να μην εφαρμοστεί ο νόμος.
Οι κυβερνήσεις το έχουν φέρει πολλές φορές στο προσκήνιο από το 1979 αλλά πάντοτε οι φοιτητές έμπαιναν μπρος και σταματούσαν τα σχέδια τους.
Εμείς δε θα σταματήσουμε μέχρι να μην εφαρμοστεί το μέτρο, το έχουμε κάνει σαφές αυτό. Ζητάμε κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί, κανένας φοιτητής να μη χάσει το πτυχίο του. Το έχουμε θέσει στην κυβέρνηση ξεκάθαρα.
ΣΑ: Θα συνεχίσετε μέχρι να πέσει η κυβέρνηση,δηλαδή
ΝΝ: Προφανώς αυτό είναι και ένα αίτημα της κοινωνίας. Επειδή το δίκτυο των ΕΑΑΚ αφουγκράζεται την κοινωνία και είναι δίπλα στους φοιτητές, τους καλούμε να μας στηρίξουν στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές που θα γίνουν στις 14 του Μάη, προκειμένου να περιθωριοποιηθεί η νεολαία της κυβέρνησης που έχει κάνει τους φοιτητές να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
ΣΑ: Ακούγεται ότι υπάρχουν πειθαρχικά συμβούλια, έχουμε εξελίξεις στα Χανιά εναντίον φοιτητών;
ΝΝ: Έχει ανοίξει ένας διάλογος στο Πολυτεχνείο Κρήτης ενόψει και των κινητοποιήσεων και των γενικών συνελεύσεων και τη θέση των φοιτητών ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις για τις διαγραφές και την τραγωδία των Τεμπών.
Καθηγητής έκανε την επιλογή να συγκροτηθούν πειθαρχικά συμβούλια κάτι το πρωτοφανές αφού δεν έχει ξανασυμβεί συγκρότηση συμβουλίου για πειθαρχικές διώξεις φοιτητών. Αυτή την στιγμή ποινικοποιείται ξεκάθαρα η συνδικαλιστική δράση.
Με αυτή τη λογική και με αυτή την προσπάθεια θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που περιλαμβάνει πειθαρχικές διώξεις ερχόμενος να “καναλιζάρει” την συνδικαλιστική πρακτική των φοιτητών και πόσο μάλλον να βάλει στο φόντο διάφορες κοινωνικές πρακτικές που αφορούν αμιγώς την συνδικαλιστική δράση των φοιτητών.
Πάει να επαναφέρει σκηνές και νόμους που μας θυμίζουν σκοτεινές εποχές για τα ελληνικά πανεπιστήμια και την ελληνική κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι εμείς προφανώς τασσόμαστε ενάντια, δε θα αφήσουμε κανέναν φοιτητή να περάσει από πειθαρχικές διώξεις, δε θα αφήσουμε να συγκροτηθεί πειθαρχικό συμβούλιο και αυτό το κάνουμε ξεκάθαρο για οποιοδήποτε μέσα στα πανεπιστήμια επιδιώκει ή έχει τέτοιες βλέψεις.
Δεν τόλμησε να το κάνει ούτε ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Παπαϊωάννου, ο οποίος βρίσκεται στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, δεν τόλμησε να το κάνει κανένας άλλος και δε θα τολμήσει γιατί δε θα αφήσουμε κανέναν να το εφαρμόσει.
ΣΑ: Ποιες θα είναι οι κυρώσεις για τα παιδιά, αν περάσουν τα πειθαρχικά;
ΝΝ: Ο νόμος περιλαμβάνει είτε την απομάκρυνση από τις εξεταστικές ή και ακόμα και τη διαγραφή των παιδιών από τις σπουδές τους.
ΣΑ: Αυτό θα είναι ένα κακό προηγούμενο, ειδικά για τα παιδιά που δεν έχουν προβεί σε κάποια μορφή βίας και απλά συνδικαλίστηκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου.
ΝΝ: Για το τι πιστεύεις να περνάς πειθαρχικές διώξεις. Αυτές είναι πρακτικές που μας θυμίζουν σκοτεινές εποχές .
ΣΑ: Σκέφτεστε να αντιδράσετε με κάποιον τρόπο;
ΝΝ: Προφανώς η απάντηση θα υπάρχει, σε κάθε τέτοια προσπάθεια έχουμε δώσει αντίστοιχη απάντηση. Δε θα αφήσουμε κανέναν να συγκροτήσει αυτό το συμβούλιο, ούτε να διαγράψει κανέναν φοιτητή απ’την σχολή του, πόσο μάλλον να υποστεί την πειθαρχική δίωξη για τη συνδικαλιστική του πρακτική, είναι καταπάτηση των δικαιωμάτων των φοιτητών. Δικαιωμάτων που έχουν κερδηθεί με αγώνες.