Άρση μονιμότητας στο Δημόσιο: Οι κρίσιμες λεπτομέρειες που θα θέσει η κυβέρνηση στο τραπέζι της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης την αλλαγή του άρθρου 103 για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, ένα ζήτημα-ταμπού στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών
Με πρόταγμα μία δυνατή μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία έχει ως στόχο να γεφυρώσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης των πολιτών με το Κράτος, ο πρωθυπουργός χαράσσει τον κυβερνητικό οδικό χάρτη της επόμενης διετίας.

Σημείο αναφοράς θα αποτελέσει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τον κ. Μητσοτάκη να… στρώνει μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του “Σκάι” το… πολιτικό τερέν μέχρι τις εθνικές εκλογές της άνοιξης του 2027.

Όπως ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει, πετώντας ουσιαστικά το… γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και, κυρίως, στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής του Νίκου Ανδρουλάκη, η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, την αλλαγή του άρθρου 103 για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Ένα ζήτημα-ταμπού στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο συμπορεύεται με έτερες κυβερνητικές κινήσεις, που έρχονται σταδιακά στο προσκήνιο, όπως:

-Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

-Η αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες.

-Η αξιολόγηση στο μέτωπο της Παιδείας και της Υγείας, που θα αποτελέσει το επόμενο στάδιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

“Δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, άρα θα υπάρχουν κυρώσεις για αυτούς που αρνούνται σε πρώτη φάση την αξιολόγηση…Σήμερα που μιλάμε, γίνεται αξιολόγηση. Και όχι μόνο γίνεται, έχουμε πια και τα εργαλεία εκείνα τα οποία μας επιτρέπουν να μπορούμε να εντοπίζουμε αξιολογήσεις οι οποίες δεν είναι τόσο συγκεκριμένες και οι οποίες κατατάσσουν τους υπαλλήλους σε πολύ υψηλή βαθμολογία μόνο και μόνο επειδή το είπε ο προϊστάμενος. Αυτό συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ: 97% των υπαλλήλων ήταν άριστοι στην αξιολόγηση, η οποία γινόταν”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μέσα από την αλλαγή του άρθρου 103 του Συντάγματος, η κυβερνητική έδρα συνδέει, ουσιαστικά, την ενδεχόμενη απόλυση ή τη δυνατότητα της επαγγελματικής και οικονομικής ανέλιξης με την αποδοτικότητα όσων υπηρετούν στο Δημόσιο. Προς αυτήν την κατεύθυνση έδειξε, αν μη τι άλλο και ο κ. Μητσοτάκης μέσα από τις απαντήσεις επί του συγκεκριμένου πεδίου. “Η μονιμότητα υπήρξε από την εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος, για να μην καταδιώκει το ένα κόμμα τους δημοσίους υπαλλήλους που μπορεί να είχε διορίσει το άλλο κόμμα, γιατί αυτά συνέβαιναν στην ελληνική ιστορία. Νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει πια αυτή την εποχή, να αισθάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι μπορεί να απειλούνται από την αλλαγή μίας κυβέρνησης. Σε καμία περίπτωση, η μονιμότητα δε μπορεί να λειτουργεί ως μία δύναμη αδράνειας”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, με τις από εδώ και πέρα πρωτοβουλίες, όπως θα αναπτυχθούν στον πολιτικό διάλογο που θα προηγηθεί της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση να έχει ως σημείο αναφοράς την αποδοτικότητα ή αλλιώς “τη δομική, επίμονη και μόνιμη ανεπάρκεια”.

Όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στον απόηχο των ανακοινώσεων Μητσοτάκη που πέραν του άρθρου 103 βάζει στο… τραπέζι της συνταγματικής αναθεώρησης το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών και το άρθρο 24 για το περιβάλλον και τη χωροταξία, ο πρωθυπουργός προσκαλεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να τοποθετηθεί επάνω στην ξεκάθαρη πρότασή του για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.

Και, μάλιστα “όχι με μισόλογα”, αλλά με καθαρές απαντήσεις, καθώς το Σύνταγμα επιτάσσει ευρύτερες πλειοψηφίες και συναινέσεις. “Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα εάν συναινεί ή όχι στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο και να μην κρύβεται επικαλούμενος ανύπαρκτα non paper της κυβέρνησης για το δημόσιο, όπως έπραξε σε συνέντευξή του”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Για τον ίδιο τον πρωθυπουργό (το τόνισε στη συνέντευξή του στον Σκάι) η Χαριλάου Τρικούπη και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δοκιμαστούν στο μείζον μέτωπο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

“Προσωπικά πάντα επιδιώκω και επιζητώ κάποιου είδους συναίνεση. Και προφανώς δεν έχω την απαίτηση από την αντιπολίτευση να συμφωνεί σε όλα. Όμως, έχω την απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ να μην… καβαλάει το όχημα του ποινικού λαϊκισμού στο ζήτημα των Τεμπών και τουλάχιστον να μπορεί να καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων που να αποτελεί τη βάση για κάποιου είδους διάλογο και την εξεύρεση κάποιου είδους συναινέσεων. Θα δοκιμαστεί το ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Έβαλα ακόμα ένα άρθρο και θα έρθουν και άλλα. Πώς τοποθετείται το ΠΑΣΟΚ σε αυτό; Ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη λοιπόν: ναι ή όχι; Όχι με υπεκφυγές… Η ίδια η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα είναι μια δοκιμασία πρωτίστως για το ΠΑΣΟΚ”, ανέφερε.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα και οι λεπτομέρειες

Σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 4 του Συντάγματος: “Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Αυτοί εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τους όρους του νόμου και, εκτός από τις περιπτώσεις που αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας ή παύονται με δικαστική απόφαση, δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση ούτε να υποβιβαστούν ή να παυθούν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους”.

Όπως όλα δείχνουν… κλειδί στο μέτωπο της άρσης της μονιμότητας θα αποτελέσει η απόδοση. Παράλληλα, στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθεί η προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις διοικήσεις του στενού και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (περιλαμβάνονται και οι ΔΕΚΟ) σε παρεμβάσεις και αλλαγές όσον αφορά στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Στην προμετωπίδα αναμένεται να βρεθούν η ουσιαστική αξιολόγηση και η μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, καθώς αυτό θα ανοίξει τον βηματισμό για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό, αλλάζοντας την ταχύτητα στους ρυθμούς της παραγωγικότητας.

πηγή: capital.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει