Καρκίνος του μαστού: Πειραματικό εμβόλιο εξαφανίζει τους όγκους στα πρώτα στάδια
Επιστήμονες αναπτύσσουν αντικαρκινικό εμβόλιο που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό κατά του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού

Μια νέα πειραματική αντικαρκινική ένεση, που στοχεύει στην πρωτεΐνη α-λακταλβουμίνη, δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την θεραπεία του πιο επιθετικού καρκίνου του μαστού , του τριπλά αρνητικού.
Φυσιολογικά η α-λακταλβουμίνη είναι παρούσα μόνο κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, όταν το σώμα της γυναίκας παράγει γάλα. Όμως πριν από δεκαετίες, οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι παράξενο: αυτή η πρωτεΐνη εμφανιζόταν στον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού .
Όπως διαβάζουμε στο ZME Science, η α-λακταλβουμίνη θεωρείται ιδανικός στόχος, γιατί δεν υπάρχει στο σώμα, παρά μόνο κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Στο 70% περίπου των περιπτώσεων του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, οι όγκοι αρχίζουν να την παράγουν. Έτσι, το εμβόλιο δρα εκεί όπου δεν υπάρχει φυσιολογική λειτουργία, αποφεύγοντας παράλληλα την πρόκληση ζημιάς σε υγιείς ιστούς.
Ισχυρή ανοσολογική απόκριση χωρίς σοβαρές παρενέργειες
Στην πρώτη φάση δοκιμών, 35 γυναίκες που είτε είχαν πρώιμο καρκίνο είτε διέτρεχαν αυξημένο γενετικό κίνδυνο έλαβαν το εμβόλιο. Περισσότερες από τις τρεις στις τέσσερις εμφάνισαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Οι εξετάσεις έδειξαν την παρουσία αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων που στοχεύουν την επίμαχη πρωτεΐνη. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες, περιοριζόμενες σε ελαφρύ ερεθισμό στο σημείο της ένεσης.
Τα εμβόλια κατά του καρκίνου διαφέρουν σημαντικά από τα συμβατικά εμβόλια. Το ανοσοποιητικό συνήθως δεν επιτίθεται σε κύτταρα του ίδιου του οργανισμού, επομένως οι όγκοι συχνά περνούν απαρατήρητοι. Πολλές προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν γιατί είτε δεν προκάλεσαν επαρκή αντίδραση, είτε προκάλεσαν ανεπιθύμητες επιθέσεις σε υγιείς ιστούς. Το συγκεκριμένο εμβόλιο φαίνεται να ξεπερνά αυτό το πρόβλημα, καθώς στοχεύει μια πρωτεΐνη που φυσιολογικά απουσιάζει.
Η ιδέα για ένα τέτοιο εμβόλιο δεν είναι καινούργια. Αυτή τη στρατηγική έχει προταθεί εδώ και δεκαετίες αλλά υλοποιείται τώρα, με το εμβόλιο να χορηγείται σε τρεις δόσεις ανά δύο εβδομάδες. Σε πειραματόζωα έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει την εμφάνιση όγκων, ενώ η ανθρώπινη μελέτη συνεχίζεται με προοπτική και για άλλους τύπους καρκίνου του μαστού.
Η δεύτερη φάση των δοκιμών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά, θα συμπεριλάβει περισσότερους συμμετέχοντες και ενδέχεται να επεκταθεί πέρα από τον τριπλά αρνητικό τύπο. Οι επιστήμονες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, αναμένοντας περισσότερα δεδομένα για να διαπιστώσουν αν η ανοσολογική απόκριση μεταφράζεται σε πραγματική προστασία έναντι του καρκίνου.
Το ανοσοποιητικό ως ασπίδα κατά του καρκίνου
Η προοπτική της συγκεκριμένης θεραπείας, παρότι σε πειραματικό στάδιο, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος αλλά πολύ επιθετικός και δύσκολος στη θεραπεία. Έχει χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με άλλες μορφές και υψηλό ποσοστό υποτροπής. Ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να τον αποτρέψει πριν καν εμφανιστεί, θα άλλαζε τα δεδομένα στην πρόληψη.
Αν τα επόμενα στάδια δείξουν σταθερά αποτελέσματα, τότε ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή, όπου το ανοσοποιητικό μας θα μαθαίνει να εντοπίζει τον καρκίνο πριν ακόμα εκδηλωθεί — και μια πρωτεΐνη που κάποτε σχετιζόταν μόνο με τον θηλασμό, να γίνει το «κλειδί» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
πηγή: ZME Science
