Το ισχυρότερο και βαθύτερο στον κόσμο καλώδιο είναι στην Ελλάδα και συνδέει την Κρήτη με την Αττική
Η Ariadne Interconnection, το υποθαλάσσιο καλώδιο Κρήτης – Αττικής, σπάει ρεκόρ σε χρόνο κατασκευής, βάθους και ισχύος

Σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας βρίσκεται από τις 24 Μαΐου και η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης (Ariadne Interconnection) με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, άροντας πια το μεγαλύτερο νησί μας από την ενεργειακή απομόνωση και σβήνοντας κάθε πιθανότητα μπλακ άουτ.
Το καλώδιο Κρήτης – Αττικής, η Ariadne Interconnection, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία από τον Σεπτέμβριο. Και πρόκειται για ένα πολυσύνθετο τεχνικά αλλά και σύγχρονο τεχνολογικά έργο που υλοποίησε ο ΑΔΜΗΕ, ενώ ήδη από τη φάση των δοκιμών προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού και ιδίως εν μέσω καλοκαιριού όπου η ζήτηση φτάνει στα 800 MW.
Η καλωδιακή διασύνδεση Κρήτης-Αττικής χρησιμοποιεί τάση συνεχούς ρεύματος 500 kV, αξιοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία Voltage Source Converter (VSC), που την καθιστά την πρώτη διασύνδεση αυτού του είδους στη Μεσόγειο
Τα ρεκόρ από την Ariadne Interconnection
Η Κρήτη από το 2021 είναι διασυνδεδεμένη με το ηπειρωτικό σύστημα με τη λεγόμενη μικρή διασύνδεση της Πελοποννήσου, ενώ η Ariadne Interconnection, που μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια συνεχούς ρεύματος, έρχεται να διασφαλίσει πλήρως την ενεργειακή επάρκεια των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων και σταδιακά να σβήσει τις ντιζελοκίνητες και ρυπογόνες μονάδες ηλετροπαραγωγής του νησιού.
Η πόντιση των καλωδίων σε βάθη που φτάνουν έως τα 1.200 μέτρα, κατατάσσουν τη διασύνδεση στην πρώτη τριάδα των βαθύτερων διασυνδέσεων διεθνώς
Η καλωδιακή διασύνδεση Κρήτης-Αττικής χρησιμοποιεί τάση συνεχούς ρεύματος 500 kV, αξιοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία Voltage Source Converter (VSC), που την καθιστά την πρώτη διασύνδεση αυτού του είδους στη Μεσόγειο.
- Με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW (1 GW), αποτελεί τη νησιωτική διασύνδεση με τη μεγαλύτερη ισχύ στον κόσμο, μαζί με τη Σαρδηνία.
- Η πόντιση των καλωδίων σε βάθη που φτάνουν έως τα 1.200 μέτρα, κατατάσσουν τη διασύνδεση στην πρώτη τριάδα των βαθύτερων διασυνδέσεων διεθνώς.
- Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής ολοκληρώθηκε σε 4,5 χρόνια όταν για άλλες μεγάλες υποθαλάσσιες διασυνδέσεις στην Ευρώπη χρειάστηκαν 7 χρόνια
Η Ariadne Interconnection κατασκευάστηκε ταχύτερα από άλλες μεγάλες διασυνδέσεις
Το έργο του ΑΔΜΗΕ που υλοποίησε η θυγατρική του, Ariadne Interconnection, κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ σε σχέση με άλλες μεγάλες υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Σε 4,5 χρόνια έναντι 7 ετών που απαιτήθηκε για άλλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεγάλοι παίκτες διεθνώς όπως οι Siemens, ΤΕΡΝΑ, Nexans, Prysmian, ΝΚΤ και Ελληνικά Καλώδια έφεραν σε πέρας το κύριο έργο καθώς και άλλα αναγκαία υποέργα, όπως οι σταθμοί μετατροπής
Η σύνθεση του έργου της Ariadne Interconnection
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής περιλαμβάνεται στην κορυφαία πεντάδα των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος πανευρωπαϊκά. Περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 335 χλμ., τάσης 500 kV και συνολικής μεταφορικής ισχύος 1.000 MW (1 GW) που ποντίζονται σε βάθος ρεκόρ έως 1.200 μέτρων στον πυθμένα του Αιγαίου.
Στα δύο άκρα της διασύνδεσης, την Αττική και το Ηράκλειο, κατασκευάστηκαν δύο υπερσύγχρονα κέντρα υπερυψηλής τάσης -ο Σταθμός Μετατροπής Κουμουνδούρου και ο Σταθμός Μετατροπής Δαμάστας- καθώς και ένας Υποσταθμός GIS 150 kV. Κατά τη χάραξη του έργου, ο ΑΔΜΗΕ έλαβε υπόψη τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για ελαχιστοποίηση της οπτικής και περιβαλλοντικής όχλησης.
Η ιστορία για το καλώδιο Κρήτης – Αττικής
Τον Ιούνιο του 2020 στο Ηράκλειο Κρήτης ολοκληρώθηκε η υπογραφή των συμβάσεων των επιμέρους τμημάτων του έργου ανάμεσα στην Ariadne Interconnection και τις ανάδοχες εταιρείες Prysmian, Nexans, ΝΚΤ-Hellenic Cables και Siemens-ΤΕΡΝΑ.
Την άνοιξη του 2021 οι ανάδοχες εταιρείες ολοκλήρωσαν τη μελέτη βυθού, καθορίζοντας τη βέλτιστη όδευση των υποβρύχιων καλωδίων, ενώ εντός του ίδιου έτους ξεκίνησε και η παραγωγή του εξοπλισμού των Σταθμών Μετατροπής.
Το 2022 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του 1ου τμήματος του ανατολικού πόλου HVDC και ξεκίνησε η πόντιση και προστασία του δυτικού. Το ίδιο έτος πραγματοποιήθηκε η εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών στους Σταθμούς Μετατροπής και των Σταθμών Ηλεκτροδίων.
Η πόντιση και προστασία των καλωδίων HVDC (2×335 χλμ.) ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2023 για τον ανατολικό και δυτικό πόλο αντίστοιχα, ενώ οι δοκιμές μετά την εγκατάσταση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023. Το ίδιο έτος πραγματοποιήθηκε η ολοκλήρωση της κατασκευής των βασικών κτιρίων και η ανέγερση των Μετασχηματιστών του Σταθμού Μετατροπής στην Αττική.
Εντός του 2024 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του συνόλου του εξοπλισμού των Σταθμών Μετατροπής και του Υποσταθμού GIS και ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές δοκιμές.
Από τη λειτουργία των δύο ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης όλοι οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν 55ο εκατ. ευρώ μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας
Τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη από την Ariadne Interconnection
Στα 550 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος από την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Στα 550 εκατ. ευρώ ετησίως διαμορφώνεται το οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές ρεύματος από την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, με τη θέση σε λειτουργία – από σήμερα δοκιμαστικά – της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου μιλώντας σήμερα το πρωί, στην τηλεόραση του Open.
Ο κ. Παπασταύρου έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα για την Ελλάδα», που σηματοδότησε η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχούς ρεύματος μέσα από το έργο που κατασκεύασε η Ariadne Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ».
Όπως είπε ο υπουργός, με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, «το μεγαλύτερο ελληνικό νησί ενσωματώνεται στο εθνικό σύστημα ενέργειας, ενώ μπαίνει τέλος σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών». Αναδεικνύοντας μάλιστα το μέγεθος του εγχειρήματος, ανέφερε ότι οι ποντίσεις των υποβρυχίων καλωδίων έφτασαν σε βάθη έως και 1.200 μέτρα, κάτι που κατατάσσει το έργο στις βαθύτερες διασυνδέσεις του κόσμου. «Έγινε σε χρόνο ρεκόρ από την ομάδα του ΑΔΜΗΕ, από τη θυγατρική του, Αριάδνη, και από τους αναδόχους. Μιλάμε για το brain drain – είχαμε και brain gain, ήρθαν 30-40 εξειδικευμένοι μηχανικοί Έλληνες από το εξωτερικό», προσέθεσε.
Ο κ. Παπασταύρου στάθηκε ιδιαίτερα στο όφελος που προκύπτει από την ολοκλήρωση της διασύνδεσης αυτής, τονίζοντας ότι η μη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα κοστίζει κάθε χρόνο στους Έλληνες και στις Ελληνίδες 850 εκατ. ευρώ. Με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης και ηπειρωτικής χώρας, θα επωφεληθούν οι καταναλωτές όλης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει εξοικονόμηση κατά 300 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το οικονομικό όφελος, συνδυαστικά με τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου (που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία από το 2021), θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ. Οι επόμενες ανάλογες διασυνδέσεις αφορούν μέρος των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο.
Τέλος, για το ζήτημα των οικισμών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι οι νομοθετικές εξελίξεις που έρχονται θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια δικαίου, αλλά και την αξία της περιουσίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων. «Επεξεργαζόμαστε μια ρύθμιση η οποία από τη μια μεριά θα λαμβάνει υπόψη τη νομιμότητα, από την άλλη μεριά θα λαμβάνει υπόψη εξίσου την ανάγκη να προστατεύσουμε την περιφέρεια, να ενισχύσουμε την αποκέντρωση», ανέφερε μεταξύ άλλων.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
