Οι έφηβοι στην Ελλάδα είναι πρωταθλητές Ευρώπης στο άτμισμα, το αλκοόλ και τον …τζόγο
Τι δείχνει έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το κάπνισμα, το αλκοόλ, τον τζόγο και την ψυχική υγεία των νέων στη χώρα μας

Τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ευρώπη παρουσιάζει η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα για τις νέες τάσεις σε κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά, τυχερά παιχνίδια και χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους νέους που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.
Σύμφωνα με την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», η πανευρωπαϊκή έρευνα διεξήχθη σε 113.882 μαθητές ηλικίας 15 έως 16 ετών σε 37 ευρωπαϊκές χώρες το 2024, ενώ τα δεδομένα της συγκρίθηκαν με παρόμοιες έρευνες που γίνονται από το ευρωπαϊκό κέντρο τα τελευταία 30 χρόνια.
Σύμφωνα με τα γενικότερα ευρήματα, τα θετικά νέα είναι πως το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων έχει μειωθεί αισθητά τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν καπνίσει έστω και μία φορά στη ζωή τους έχει μειωθεί στο μισό μεταξύ 1995 και 2024. Αν και η κατανάλωση αλκοόλ παραμένει διαδεδομένη, είναι μειωμένη σε σχέση με παλαιότερα, με την έρευνα να σημειώνει πως η μείωση είναι πιο έντονη μεταξύ των αγοριών, ενώ τα κορίτσια παρουσιάζουν μία πιο σταθερή τάση.
Αύξηση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο
Ωστόσο οι αναδυόμενες τάσεις που παρουσιάζονται αναλυτικά από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών δημιουργούν νέες ανησυχίες για την υγεία των νέων. Ειδικά για το κάπνισμα, εξακολουθεί να υπάρχει πρώιμη έναρξη, ιδίως μεταξύ των κοριτσιών, των οποίων τα ποσοστά σε ηλικία 13 ετών ή μικρότερη έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Στην Ελλάδα από το 2019 έως το 2024 παρουσιάζεται αύξηση, από 32,5% σε 35,2% στο κανονικό τσιγάρο και απότομη αύξηση από 35% σε 52% στο ηλεκτρονικό τσιγάρο για την ίδια περίοδο.
Ιδιαίτερη ανησυχητική είναι η απότομη αύξηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των εφήβων, με τους ειδικούς να ανησυχούν για διπλή χρήση των παραδοσιακών και των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους νέους. Τα στοιχεία από 32 χώρες για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δείχνουν αύξηση από 14% σε 22% από το 2019 μέχρι το 2024.
Στην Ελλάδα από το 2019 έως το 2024 παρουσιάζεται αύξηση, από 32,5% σε 35,2% στο κανονικό τσιγάρο και απότομη αύξηση από 35% σε 52% στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη μαζί με τη Σερβία.
Συνολικά το ποσοστό νεαρών καπνιστών παραδοσιακού και ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα το 2024 ήταν 53,55%, από τα υψηλά στην Ευρώπη
Η χώρα μας δεν παρουσιάσε μόνο την υψηλότερη αύξηση χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου από εφήβους στην Ευρώπη, αλλά ήταν και η μοναδική όπου το παραδοσιακό τσιγάρο αυξήθηκε στις ηλικίες 15-16 ετών, από 32,5 το 2019 σε 35,22% το 2024.
Εύκολη πρόσβαση στο αλκοόλ
Αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ, παρά τη γενικότερη μείωσή του, αυτό φαίνεται πως εξακολουθεί να είναι ευρέως προσβάσιμο, τη στιγμή που η πρόωρη έναρξη και η βαριά επεισοδιακή κατανάλωση εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές.
Το 86,6% των εφήβων στη χώρα μας καταναλώνουν αλκοόλ. Οπως φαίνεται και στον χάρτη, η κατανάλωση αν και μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν, είναι διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη.
Ειδικότερα τρεις στους τέσσερις μαθητές που έλαβαν μέρος στην έρευνα θεωρούν ότι τα αλκοολούχα ποτά είναι αρκετά ή πολύ εύκολο να τα προμηθευτούν. Η αντίληψη για εύκολη πρόσβαση στο αλκοόλ από τους νέους είναι υψηλότερη στη Δανία (94%), τη Γερμανία (94%) και την Ελλάδα (92%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρονται στο Κόσοβο (42%) και την Ισλανδία (54%).
Η αντίληψη για εύκολη πρόσβαση στο αλκοόλ από τους νέους είναι υψηλότερη στη Δανία (94%), τη Γερμανία (94%) και την Ελλάδα (92%).
Τα κορίτσια φαίνεται πως προμηθεύονται πιο εύκολα το αλκοόλ σε σχέση με τα αγόρια κυρίως στη Λιθουανία, την Κύπρο και τη Λετονία.
Παυσίπονα για… ευφορία
Ως προς τα ναρκωτικά, στην Ελλάδα δεν παρατηρήθηκε αυξημένη χρήση ναρκωτικών και συγκεκριμένα ψυχοδραστικών ουσιών και συνθετικών ναρκωτικών, ωστόσο φαίνεται πως είναι μία από τις χώρες μαζί με την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ουκρανία όπου γίνεται αυξημένη χρήση παυσίπονων από τους νέους με στόχο την «ευφορία».
Τυχερά παιχνίδια μέσω web
Τέλος, τα στοιχεία για τα τυχερά παιχνίδια δείχνουν πως η χρήση του διαδικτύου για τέτοιες δραστηριότητες παρουσιάζει απότομη αύξηση από τους νέους, ενώ το ποσοστό των νέων που παρουσιάζουν επιβλαβή συμπεριφορά από την υπερχρήση έχει διπλασιαστεί, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στα κορίτσια. H Ελλάδα έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά μαθητών που παίζουν τυχερά παιχνίδια στην Ευρώπη (36%). Μας ξεπερνούν σε ποσοστά μόνο η Ιταλία (45%) και η Ισλανδία (41%). Το μικρότερο ποσοστό το έχει η Γεωργία (9,5%). Επίσης στην Ελλάδα, το χάσμα μεταξύ αγοριών και κοριτσιών που παίζουν ψηφιακά παιχνίδια είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και κυμαίνεται από 33 έως 35 ποσοστιαίες μονάδες.
πηγή: kathimerini.gr