Σήμερα οι ανακοινώσεις για το νερό από το Μαξίμου: Περιοχές με “έλλειψη νερού” η Αττική και η Κρήτη

Σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου της λειψυδρίας θα ανακοινωθούν σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για το νερό.
Είχε προηγηθεί πριν από μερικές μέρες αντίστοιχη ευρεία σύσκεψη στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ενώ και τα στοιχεία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και επιβάλλουν την κυβερνητική παρέμβαση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας, ενώ τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022.
Οι βασικές παράμετροι του σχεδίου θα παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου. Η πρώτη βασική παρέμβαση θα έχει να κάνει με την «κεντρικοποίηση» της διαχείρισης των υδάτων, με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ σε πρώτο πλάνο.
«Ένας μικρός ΤΟΕΒ δεν μπορεί να αντλήσει πόρους από μόνος του για να κάνει αρδευτικά έργα», επισημαίνει κυβερνητική πηγή, λέγοντας παράλληλα ότι απαιτείται και μια σημαντική παρέμβαση στις υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης προκειμένου να μειωθούν οι διαρροές. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, από το 2019 έχουν γίνει πάνω από 270 έργα για τη διαχείριση των υδάτων και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα, όμως απαιτούνται επιπρόσθετες παρεμβάσεις και κυρίως αλλαγή στο μοντέλο διαχείρισης υδάτων, ώστε να μπει μια τάξη στο χάος που υπάρχει με τους περίπου 700 ενεργούς φορείς που διαχειρίζονται το νερό ανά τη χώρα. Φορείς που δεν διαλειτουργούν μεταξύ τους.
«Το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση η οποία δεν έρχεται να απαντήσει απλά στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα, αλλά κυρίως να προετοιμάσει τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Θα ληφθεί υπόψιν το Σύνταγμα και η νομολογία του ΣτΕ που προβλέπουν ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, πλην όμως στο νέο μοντέλο θα προβλέπεται ένας πολύ πιο ενεργός συντονιστικός ρόλος της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Η ακτίνα δράσης των δύο εταιριών θα «ανοίξει» σημαντικά και θα κληθούν να διαχειρίζονται πολύ περισσότερες περιοχές, ενώ θα πρέπει να αλλάξουν και οι ίδιες ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους. Πρακτικά, στις δύο εταιρίες θα εφαρμοστεί ένα «μοντέλο ΔΕΗ» που δοκιμάστηκε προ ολίγων μηνών και με τα τρένα, με βαθιές τομές στο καθεστώς τους, χωρίς όμως να τίθεται ζήτημα μερικής ιδιωτικοποίησης.
Σε αυτή την προσπάθεια θα αξιοποιηθούν περαιτέρω οι νέες τεχνολογίες, αλλά και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού, όπως οι μονάδες αφαλάτωσης. Το εν λόγω μέτρο αφορά ιδιαίτερα τα νησιά, όπου οι παρεμβάσεις είναι πιο στοχευμένες, καθώς ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός τους πολλαπλασιάζεται. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, βεβαίως, το σχέδιο θα λαμβάνει υπόψιν και τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες, όπως τις λεκάνες απορροής κάθε περιοχής, αλλά και την ανάγκη τα έργα ύδρευσης να έχουν ταυτόχρονα και αντιπλημμυρική λειτουργία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Ελλάδα σχεδιάζει να συγχωνεύσει εκατοντάδες μικρές εταιρείες ύδρευσης. Όπως αναφέρει το Bloomberg, περισσότερες από 700 εταιρείες ύδρευσης, οι περισσότερες εκ των οποίων ελέγχονται από δήμους, θα συγχωνευθούν σε τρεις. Οι υπάρχουσες εταιρείες που καλύπτουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη –η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ– θα επεκτείνουν την κάλυψή τους, ενώ μια τρίτη εταιρεία θα αναλάβει την ευθύνη για την υπόλοιπη χώρα, ανέφερε η ίδια πηγή. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο για τη χρηματοδότηση φραγμάτων, μονάδων αφαλάτωσης και άλλων επενδύσεων.
Τέλος, η Αττική και η Κρήτη θα χαρακτηριστούν περιοχές με «έλλειψη νερού», ώστε να επιταχυνθούν τα νέα έργα, σημειώνει η ίδια κυβερνητική πηγή.
Πηγή: protothema.gr
